Hauki-Halli

Hauki-Halli

Hauki-Halli on puuosaamisen ja luovan ajattelun taidonnäyte. Hauki-Hallissa on maailman suurin, yhtenäinen noin 250 m2 kanttilautaelementtiseinä ja halli on Skandinavian ainut kanttilautaelementeistä rakennettu monitoimihalli. Halli on rakennettu Haukivuorella kasvaneista puista haukivuorelaisten rakentajien voimin.

Osoite:
Keskustie 47
51600 Haukivuori


Haukivuoren satama

Haukivuoren satama sijaitsee lähellä kantatie 72:sta. Satamassa on vierasvenepaikkoja, veneenlaskupaikka, P-caravan -alue, kesäkioski, uimaranta, lasten leikkipaikka, beach volley -kenttä ja matonpesupaikka.


Kirkonkylä (31)

Kyyveden suurimmalle selkävedelle kurottavalla niemellä sijaitsee Haukivuoren kirkonkylä. Se on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä. Haukivuoren kirkonkylä on Suomen pienin kirkonkylä. Kirkonniemestä avautuu kaunis panoraamanäkymä Kyyvedelle.

Haukivuoren kirkko (29)

Veikko Larkaksen suunnitteleman rapattu tiilikirkko valmistui vuonna 1951. Kirkossa on taiteilijaprofessori Veikko Vionojan alttaritaulu, joka kuvaa ylösnoussutta Kristusta Patmoksen saarella apostoli Johannesta lohduttamassa.

Kellotapuli rakennettiin vuosina 1838-1839 kirkon viereen. Ensimmäinen kello saatiin vuonna 1794 ja toinen vuonna 1847.

Osoite:
Kirkkotie 291
51600 Haukivuori


Haukivuoren kotiseutumuseo (31)

Museo sijaitsee vanhassa hirsirakenteisessa viljamakasiinissa, kunnan lainajyvästössä. Museo on avattu yleisölle vuonna 1962, ja sitä on alusta asti hoitanut Haukivuoren kotiseutuyhdistys ry.

Näyttely on järjestetty kahteen kerrokseen. Esillä on eri elinkeinoihin, kuten maatalouteen, kalastukseen ja sepän sekä puusepän töihin liittyvää esineistöä.

Lisätietoa ja aukioloajat

Osoite:
Kirkontie 325
51600 Haukivuori

Haukivuoren Kotiseutuyhdistys
Jarkko Häkkinen
puh. 045 327 0308


Iso-Naakkima (2)

Iso-Naakkima on yksi Suomen kahdeksasta löydetystä meteoriittikraatterista. Järven rannalta on löydetty pieni, noin 3 kilometriä halkaisijaltaan oleva ja 150 metriä syvä meteoriittikraatteri. Iso-Naakkiman kraatteri on vanha ja hyvin syvälle kulunut. Kraatteri on täyttynyt nuoremmalla sedimenttikiviaineksella.


Kapustasalmi (19)

Kapustasalmi sijaitsee Porsaskoskentien varrella. Sieltä on hienot järvimaisemat Kyyvedelle. Ennen Kapustasalmen sillan valmistumista salmi ylitettiin lossilla. Entisen lossirannan rakenteita on vielä näkyvissä Kapustasalmen länsipuoleisessa päässä, jossa on parkkipaikka. Kapustasalmella on myös veneenlaskupaikka.


Keronvuoren aarnimetsäalue (25)

Keronvuori ja sen länsipuolen lehto on rauhoitettu Keronvuoren aarnialueeksi. Laakeasta maisemasta erottuva Keronvuori sijaitsee Keronlahdella Hulkonselän pohjoispäässä. Keronvuori nousee 30 metriä Kyyveden pinnasta. Aarnialue on myös retkeily- ja virkistysalue.

Keronvuori kartalla


Saksalanharju (33)

Kirkonkylän itäpuolella sijaitsevalta Saksalanharjulta avautuu hieno näkymä Kyyvedelle. Saksalanharju kohoaa 65 metrin korkeuteen järven pinnasta ja on ainutlaatuinen jääkauden aikaan jättämä drumliini, pinta-alaltaan 478 hehtaaria. Saksalanharjun drumliini on pohjamoreenista jäätikön etenemisvaiheessa syntynyt pitkänomainen moreeniselänne, jossa on kallioydin ja on kokonsa puolesta Euroopan suurin.

Kartta alueesta ja lisätietoa