Kyyvesi

Kyyveden pinta-ala on viidennes Haukivuoren pinta-alasta. Sillä on aina ollut tärkeä merkitys haukivuorelaisille. Laivat ovat kuljettaneet sillä matkustajia sekä rahtia ja se on palvellut puutavaran kuljetusreittinä sahalle.

Järven pituus on noin 26 kilometriä ja leveys vaihtelee 1 – 9 kilometrin välillä. Järven pinta-ala on 133 km2. Rantaviivaa on 790 kilometriä, josta Haukivuoren alueella 520 km.

Vuosina 1869-70 järven pintaa laskettiin yhteensä 1,78 metriä, mikä nykyisin näkyy rantaluhtina, somerikkoina, pienten saarten määrinä ja vesialueen kivisyytenä. Lehtipuuvaltaiset rantametsät ovat tyypillisiä. Kyyvesi ja sen ympäristö tarjoavat monipuolisen ja rehevän elinympäristön useille uhanalaisille ja harvinaisille lajeille kuten valkoselkätikka, nuolihaukka, metso, kuikka, kuhankeittäjä ja saukko.

Suurin järvenselkä, Hulkonselkä, kattaa lähes koko itäosan. Suurin saari, Emäsalo, on kooltaan reilut 200 hehtaaria. Jääkauden jäljiltä alueella on jyrkkiä kallioseinämiä, avokallioita, rakkakivikoita eli pirunpeltoja ja yksittäisiä kivipaaseja saarten sisäosissa sekä rannoilla. Kivipaaseista komeimmat, Kirkonkivi ja Hulkonkivi, sijaitsevat aivan kirkonkylän tuntumassa. Paadet ovat useiden metrien korkuiset. On kerrottu että piru aikoinaan suuttui ja heitti kivet tuhotakseen kirkon, mutta ne lensivät sen yli veteen ja ovat näin myös samassa linjassa jonkun matkan päästä toisistaan.

Kyyvedellä on paljon saaria, yli 400 kappaletta. Pitkiä kapeita lahtia (Pohjalahti, Nykälä, Taipale) on paljon. Suurin osa järven alueesta kuuluu rantojensuojeluohjelmaan. Kyyvedellä on muutamia rantautumispaikkoja, Vavesaaren, Emäsalonniemen, Iso-Repon ja Tyltynniemen rantautumispaikat sekä Keronvuoren aarnialueen rantautumispaikka.


Naarajoki -melontareitti

Naarajoki -melontareitti alkaa Pieksämäen Naarajärveltä. Reitti vie melojat Naarajoen, Niskajärven, Välijoen, Vehvaa-järven, Rantojoen kautta Pyhäluomaan ja Porsaskoskelle. Kosken jälkeen reitti kulkee Pitkäsjärvestä Pitkäsjoen kautta Palvalammelle, josta reitti jatkuu Nykälänjoen ja Orjuulammen kautta Kyyvedelle. Kyyvedeltä matkaa voi jatkaa Rauhajärven ja Läsänkosken kautta Puulalle. Reitti päättyy Kangasniemen kirkonkylälle. Reitti on kokonaisuudessaan yli 100 km pitkä, josta 60 km on jokiosuutta.

  • Sähköinen kartta
  • Huom! Haukivuorella rantautumispaikoista on poistunut Karjalainen.
  • Kännykällä toimivan sähköisen kartan löydät retkikartta -palvelusta, jossa näkyvät myös ajantaiset tiedot rantautumispaikoista. Käytä retkikartta mobile -versiota, kartta näyttää reitin ja paikantaa sinut. Valitse oikeasta yläkulmasta karttatasot, melontareitti löytyy reiteistä – veneily- ja vesiretkeilyreitit. Kohdenna vielä itsesi kartalla Haukivuorelle, niin löydät reitin.

Kangasjärven laavu ja Majavareitti

Kunnostettu laavu sijaitsee Kangasjärven rannalla Tuliniemessä. Laavulle voit pyöräillä, kävellä tai ajaa autolla. Tien varressa on pieni parkkipaikka. Laavulla on mahdollisuus tehdä tulet ja kesällä 2020 sinne tulee myös WC. Laavu toimii myös majavareitin (melontareitti) lähtöpaikkana Mikkelin puolella. Majavareitti kulkee pääosin Pieksämäen Virtasalmella ja pääset reitille Rakkineenjokea pitkin. Lisätietoa Majavareitistä.


Keronvuoren aarnimetsäalue

Keronvuori ja sen länsipuolen lehto on rauhoitettu Keronvuoren aarnialueeksi. Laakeasta maisemasta erottuva Keronvuori sijaitsee Keronlahdella Hulkonselän pohjoispäässä. Keronvuori nousee 30 metriä Kyyveden pinnasta. Aarnialue on myös retkeily- ja virkistysalue, jonne on rakennettu retkeilijöitä palvelemaan keittokatos ruokailuryhmineen, WC, puuliiteri ja opastaulu. Alue sijaitsee Häkkilän retkipolun varrella ja on yksi sen levähdyspaikoista.


Häkkilän retkipolku

Häkkilän retkipolun reitit ovat pituudeltaan 12 – 30 kilometriä. Polku kiertää Häkkilän kyläaluetta läpi erilaisten metsien ja maastojen. Retkipolku jakautuu pohjoisen pidempään ja eteläisen lyhyempään reittiin.

Eteläinen reitti kulkee pitkin Kyyveden kaunista rantamaisemaa, Keronvuoren aarnialueen läpi Maislammen ja Hietajärven kautta Mannisen suolle ja sieltä Vehkamäelle ja edelleen Kapustasalmelle. Eteläisen reitin varrella on kolme katettua levähdyspaikkaa, josta löytyvät myös WC-tilat. Eteläinen reitti on merkitty sinisin polkuviitoin. Lisäopasteina reitillä toimivat keltaiset nauhat ja neliöt puiden kyljissä sekä puiset polkuviitat. Eteläinen reitti on pituudeltaan noin 13 kilometriä.

Pohjoinen reitti kulkee Häkkilän entisen keskuksen, Häkkilänrannan, kautta Rajainmäelle, Pohoslammen, Pahanlammen ja Laihalahden ohi Vehkamäelle. Pohjoisella reitillä on myös pistos Ruunavuorelle, jossa sijaitsee näköalapaikka. Pohjoisen reitin pituus on noin 16 kilometriä. Reitti on merkitty keltaisin nauhoin ja neliöin sekä puisin polkuviitoin. Pohjoinen reitti soveltuu myös maastopyörällä tai läskipyörällä ajettavaksi.

Retkipolku sopii erinomaisesti perheille. Patikointiin voit valita eripituisia matkoja ja auton voit jättää Häkkilän erämajalle, Kapustasalmelle tai Ohenvuoren juureen. Keronlahden keittokatoksen luo pääsee myös autolla Keronvuorentietä pitkin. Keronlahdella on Naarajoki – Kyyvesi – Puula –melontareitin rantautumispaikka, joten vesillä liikkujat pääsevät reitille myös Keronlahdelta.

Reitin yhteyshenkilö on Veli Manninen, puh. 044 239 2346.


Haukivuoren pyöräilyreitti

Reitti kulkee Haukivuoren läpi Mikkelin Kinnarista, Lomatriolle Naarajärvelle. Alueen järvi- ja maalaismaisemat näyttäytyvät parhaimmillaan pitkin reittiä. Reitin pituus noin 90 km. Pyörereitti on opastettu sinisin viitoin, jossa polkupyörän kuva.

Pyöräilyreitti Häkkilän ympäri

Häkkilän pyöräilyreitti sivuaa Häkkilän retkipolkua. Lähtöpaikka Porsaskoskentien ja kantatie 72 risteys. Reitin kokonaispituus on noin 42 km.

Reitin löydät sähköisenä myös retkikartta -palvelusta. Kännykällä käytä retkikartta mobile -versiota, kartta näyttää reitin ja paikantaa sinut. Valitse oikeasta yläkulmasta karttatasot, pyöräreitti löytyy reiteistä – pyöräilyreitit. Kohdenna vielä itsesi kartalla Haukivuorelle, niin löydät reitin.